Jacco Dane, Dane Accountant & Belastingadviseur

Lees het interview met Jacco Dane over de kleineondernemersregeling nieuwe stijl.

Jacco Dane

Minder papierwinkel en hogere netto opbrengst door nieuwe belastingmaatregel

Er zijn nog veel onduidelijkheden over de nieuwe btw-maatregel voor kleine ondernemers. Betekent deze nieuwe regeling voor jou ook minder administratie en onder aan de streep meer winst? Op het Ondernemersplein Rotterdam sprak KVK-adviseur Gerdine Annaars met Jacco Dane, accountant te Capelle aan den IJssel. “Het is nog maar de vraag of je er met de kleineondernemersregeling nieuwe stijl op vooruit gaat. De regeling kan heel gunstig uitpakken, maar weet waar je aan begint.”

Jacco Dane is  zelfstandig accountant en Belastingadviseur. Daarnaast is hij docent bij het SRA, een netwerkorganisatie van 370 accountantskantoren en De Haagse Hogeschool en actief als ambassadeur voor de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Hij verstaat de kunst complexe materie te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Kortom, de juiste man om te bevragen over de nieuwe regeling.

De nieuwe maatregel in een notendop

De kleineondernemersregeling (KOR) verandert per 1 januari 2020. De huidige regeling is gebaseerd op het bedrag aan af te dragen btw. De nieuwe regeling heeft niet langer betrekking op de afdracht maar op de omzet van de ondernemer.

Dane vat samen: Ben je gevestigd in Nederland en blijf je onder een omzet van 20.000 euro per kalenderjaar? Dan kun je gebruik maken van deze nieuwe regeling. Je hoeft geen btw af te dragen maar kunt ook geen btw op investeringen en kosten terugvragen. Een verschil met de vorige regeling is dat alle rechtsvormen nu mee kunnen doen. En je legt je voor 3 jaar vast, dat was eerst niet. Zie je tussentijds dat je toch naar een hogere omzet gaat, moet je het doorgeven aan de Belastingdienst en ga je vanaf dat moment gewoon btw aangifte doen.”

Voordeel is ook nadeel

Dane: “De intentie van deze nieuwe maatregel is: verminderen van de administratieve druk voor ondernemers. In de praktijk betekent dat: Je brengt geen btw over  jouw producten en diensten in rekening bij je afnemers en je hoeft geen kwartaalaangifte te doen. Dat scheelt je tijd en geld. Een nadeel vind ik wel: hoe houd je grip op je kosten en opbrengsten. Je moet wel de vinger aan de pols blijven houden.”

Is deze regeling gunstig voor mij?

Volgens Dane is de regeling vooral geschikt voor ondernemers die voor particulieren werken, weinig investeringen doen, weinig kosten hebben en goed hun inkomsten voor de komende tijd kunnen inschatten. Denk bijvoorbeeld aan een schoonheidsspecialiste of interieurstylist.

Dane: “Ik wil ondernemers aan het denken zetten: geen belasting betalen, dat klinkt je als muziek in de oren. Maar als kleine ondernemer gezien worden, wat voor gevoel geeft dat je. Is het goed zoals het is, kies je daar bewust voor, of ben je ambitieus, wil je groeien met jouw bedrijf?. Als je wilt groeien moet je investeren en dan is de nieuwe regeling wellicht niet geschikt voor je. Verder moet je nadenken over hoe de regeling uitpakt in de praktijk. Het kan zijn dat je een klant eerst facturen zonder btw stuurt en later met btw. Welke indruk maakt dat op jouw afnemer?”

Dane adviseert contact op te nemen met de boekhouder of accountant om te bepalen of deze regeling een voordelige oplossing is. En geeft tot slot nog een tip: “Overweeg je in 2020 een auto van de zaak aan te schaffen? Dan is deelname wellicht toch niet zo’n goed idee, je krijgt de btw over de aanschafprijs namelijk niet terug.”

Ik wil me aanmelden, hoe doe ik dat?

Je kunt je nu al aanmelden voor de regeling. Er staat een aanmeldformulier op de website van de Belastingdienst: Aanmelden KOR De aanmelding moet voor 20 november bij de Belastingdienst binnen zijn. Heb je al een ontheffing van administratieve verplichtingen? Dan krijg je automatisch bericht van de Belastingdienst.

Jacco Dane verwacht op korte termijn nog een aanpassing in de regeling. Houd deze site in de gaten voor nadere informatie. Meer weten?  Klik hier.