Gerdine Annaars - Tientjesontbijt

Lees het artikel van KVK-adviseur Gerdine Annaars over netwerken op het Tientjesontbijt

 

Tientjesontbijt

Netwerken, zonde van mijn tijd?
Het is nog donker, woensdag 18 september. De wekker staat om half zes want ik ga naar het Tientjesontbijt. Het Tientjesontbijt is de lokale tegenhanger van grote broer Miljoenenontbijt in De Doelen. Daar waar de crème de la crème van het Rotterdamse zakenleven zich elk jaar de dag na Prinsjesdag verzameld. Maar er zijn ook ondernemers die zich niet met miljoenen bezighouden. Zij komen vandaag samen op het OnderNemerSplein.

Rotterdam stad van de toekomst
R’damse Nieuwe, organisator van het Tientjesontbijt, brengt een flink aantal, vooral jonge, ondernemers op de been. Tussen de krentenbollen, muffins en mueslikoeken voel ik energie, het bruist al op het OnderNemerSplein, deze vroege morgen.

R’damse Nieuwe is een community van betrokken en ondernemende Rotterdammers. Ik spreek voorzitter Renee Marcelis: “Wij geloven dat Rotterdam de stad van de toekomst is, die gedragen wordt door de groeiende groep jonge stadsgenoten, met nieuwe en bijzondere ideeën. Denk aan cultuur, innovatie en sociaal ondernemen.”

Sparren en contacten leggen
Raisa Roxana Ibrahim, opstartend in de fashion vertelt waarom zij zich heeft aangemeld: “Ik hoorde ervan via een vriend, die ook ondernemer is. Als designer sta ik voor duurzaamheid. Daarom laat ik de kleding in Portugal fabriceren. Dichtbij huis dus. Zo dragen mijn klanten een steentje bij aan het milieu. Ik ben hier vandaag om te sparren over dit soort keuzes en om contacten op te doen.”

Na het ontbijt en de opening door wethouder Economie Barbara Kathmann volgen de deelnemers allerlei workshops. Onder meer over sociaal ondernemen en financiering.

Kennis ophalen bij experts
Deborah Teunissen van One2organize volgt de workshop over privacy. Deborah is professional organiser en een jaar geleden gestart. Zij brengt rust en overzicht in een chaotische werkomgeving. Ze is aangesloten bij de beroepsvereniging en gebruikt hun privacyverklaring. “Ik ben hier vandaag om te onderzoeken of dit voldoende is en hoe actief ik de verklaring bij mijn klanten onder de aandacht moet brengen. Het was nuttig, ik heb er veel van geleerd.”

Netwerken: zeker niet zonde van mijn tijd
Natuurlijk, netwerkbijeenkomsten kosten tijd en energie. Maar het kan je veel opleveren. Nieuwe inzichten, fijne samenwerking, bevestiging dat je op de goede weg bent, actuele kennis en toffe ideeën. 

Ik heb waardevolle contacten opgedaan en veel geleerd. Om tien uur stap ik de deur weer uit. Een mooie start van de dag.